Vrouw klaagt Nederlandse staat aan om schimmige adoptie

Voor het eerst sleept een geadopteerde de Nederlandse overheid voor de rechter, omdat ze vindt dat die meer had moeten doen om frauduleuze adopties te voorkomen. Volgens de vrouw zijn haar geboortepapieren in Sri Lanka vervalst, waardoor het voor haar onmogelijk is haar biologische ouders op te sporen. In een dagvaarding eist ze dat de overheid schuld erkent, haar schadeloos stelt en een dna-databank opricht voor geadopteerden uit Sri Lanka.

De 26-jarige Dilani Butink werd geboren in Sri Lanka. Toen ze een paar jaar geleden terugging naar haar geboorteland ontdekte ze dat het documentnummer op haar geboortepapieren toebehoort aan een ander kind. De adoptieprocedure in 1992 verliep dan ook schimmig. Haar ouders zouden een jongetje ophalen in Sri Lanka, maar hij bleek bij aankomst niet meer beschikbaar. Een tussenpersoon regelde daarop dat Butink geadopteerd kon worden.

Butink hoopt niet alleen dat de overheid schuld erkent, maar ook bereid is om te helpen bij zoektochten naar familieleden.

NOS, 11 januari 2019

Link: https://nos.nl/artikel/2267027-vrouw-sleept-nederlandse-staa...